LibreOffice ve Microsoft Office

 LibreOffice, The Document Foundation tarafından geliştirilen açık kaynaklı ve ücretsiz bir ofis yazılımı setidir. 2010 yılında bir başka ofis yazılımı olan StarOffice'in açık kaynaklı bir türevi olan OpenOffice.org'dan çatallanmıştır[1]. Windows, Linux, MacOS gibi çeşitli işletim sistemlerinde çalışabilir. LibreOffice özgür bir yazılımdır ve adındaki "Libre" sözcüğü Fransızca ve İspanyolcada "özgürlük" anlamına gelir. 

Özgür bir yazılım olduğu için kaynak kodları kamuya açıktır. Bu yüzden kullanıcıların program üzerinde geliştirme, değiştirme, kopyalama yapmasına ve gelişmiş versiyonunu paylaşmasına olanak sağlar. Böylece isteyen herkes ihtiyaç duyduğu halde kaynak kodlarını kopyalayıp yeni bir ad altında geliştirebilir.

Microsoft Office, Microsoft Windows ve MacOS işletim sistemlerinde birbiriyle ilişkili uygulamalar ve hizmetler sunan kapalı kaynak kodlu bir ticari ofis yazılımıdır. Microsoft Office yazılımlarına örnek vermek gerekirse: Microsoft Access

Microsoft Excel

Microsoft OneNote

Microsoft Outlook

Microsoft PowerPoint

Microsoft Word vs. sayılabilir.

Microsoft Office ve LibreOffice benzer işlevselliğe sahip iki farklı ofis yazılımı. Microsoft, kullanıcıların lisans satın alamarını gerektiren ticari bir ofis yazılımıdır. LibreOffice ise açık kaynak kodlu ücretsiz bir özgür yazılımdır.

MS Office LibreOffice'den farklı olarak kullanıcılarına bulut depolama özelliği sunuyor. Böylece internet bağlantısı olan herhangi bir cihazdan kayıtlı belgelerinize ulaşabilirsiniz. LibreOffice'in böyle bir özelliği yok. Ancak, LibreOffice üzerindeki belgelerinize her yerden erişim sağlayabilmek için ek olarak bir bulut depolama servisi (Dropbox, OneDrive gibi) kullanabilirsiniz. 

LibreOffice Windows, Linux ve MacOS platformlarında çalışabilirken Microsoft Office'i Linux işletim sisteminde çalıştırırken zorlanabilirsiniz. 

Her kullanıcının gereksinimleri farklıdır ancak görüldüğü üzere aralarında birini diğerinden daha iyi ya da daha kötü kılacak pek bir fark yok. Gereksinimler doğrultusunda hangi programın kişi için daha avantajlı olduğuna karar verilip seçim yapılabilir.



[1] Çatallama: Bir yazılımın mevcut kaynak kodları kopyalanarak yeni bir proje başlatma.

 

Comments

Popular posts from this blog

Özgür Yazılım, Açık ve Kapalı Kaynak Kodlu Yazılım Kavramları

Kişisel Bilgisayarlar ve Girdi, İşlem, Çıktı Üniteleri

Açık/Kapalı Kaynak Kodlu Yazılımlar, Özgür Yazılım ve bunların etik, güvenlik, maliyet açısından değerlendirmeleri