Temel Kavramlar

 Masaüstü: Sözlükte "Bilgisayar açıldığında klasör, program vb. simgeler ile genel görüntülerin yer aldığı çalışma ortamı" tanımına karşılık gelir.

Görev çubuğu: Ekranın altını yatay bir şekilde kaplayan görev çubuğu aktif olan pencereleri ve programları gösterir. Çalıştırılan programların ve pencerenin simgeleri görev çubuğunda görünür. Böylelikle görev çubuğu üzerindeki program simgeleri kullanılarak programlar arası kolayca geçiş yapılır. 

Başlat menüsü: Görev çubuğu üzerinde yer alır. Bilgisayarda yüklü olan programlara erişimi sağlar. 

Klasör: Ortak özelliğe sahip dosyaları gruplara ayırarak saklayabildiğimiz birimlere klasör denir. Klasörler sayesinde bilgisayar daha düzenli görünür, böylece hem bilgisayarın hem de kullanıcının daha kolay ve hızlı çalışmasını sağlar.

Dosya: Bilgisayarda verilerin kaydedildiği birimlerdir. Dosyalar içerisindeki bilginin türüne göre ses dosyası, video dosyası, yazı dosyası, resim dosyası gibi isimler verilir. Bir dosyanın ne tür bilgi içerdiğini ikonlarından ya da uzantılarından anlayabiliriz.

Dosya kaydetme: Dosya kaydederek bir dosyanın adı ve konumu belirlenmiş olur. Kaydettiğimiz dosyaları bilgisayarda saklayabiliriz.

Dosya büyüklüğü: Bilgisayardaki dosyaların kapladığı alan (büyüklüğü) KiloByte, MegaByte, Gigabyte gibi birimler ile ölçülür. Bu birimlerin büyüklüğü şu şekilde ifade edilebilir:

1 KiloByte (KB) = 1024 Byte

1 MegaByte (MB) = 1024 KB

1 GigaByte (GB) = 1024 MB

1 TeraByte (TB) = 1024 GB

Dosya uzantıları: Dosyanın çeşidini, hangi yazılım ile oluşturulduğunu veya hangi yazılımla açılabileceğini gösteren İngilizce kısaltmalardır.

Metin (Yazı) Dosyası Uzantıları: .docx, .doc; .txt; .rtf; .odt

Ses Dosyası Uzantıları: .mp3; .wav; .aac; .wma; .m4a; .ogg

Resim Dosyası Uzantıları: .jpeg; .bmp; .png; .gif; .tiff

Video Dosyası Uzantıları: .avi; .mp4; .mov; .flv

Sıkıştırılmış Dosya Uzantıları: .rar; .zip

Bazı Veri Dosyalarına Ait Uzantılar: .pdf; .xls, .xlsx; .ppt, .pptx

Çalıştırılabilir Dosya Uzantıları: .exe; .msi; .bin; .app


Comments

Popular posts from this blog

Özgür Yazılım, Açık ve Kapalı Kaynak Kodlu Yazılım Kavramları

Kişisel Bilgisayarlar ve Girdi, İşlem, Çıktı Üniteleri

Açık/Kapalı Kaynak Kodlu Yazılımlar, Özgür Yazılım ve bunların etik, güvenlik, maliyet açısından değerlendirmeleri