Kişisel Bilgisayarlar ve Girdi, İşlem, Çıktı Üniteleri

Kişisel bilgisayar (İngilizce: Personal Computer, PC) kişilerin herhangi bir uzman yardımı olmadan, şahsi kullanımlarına yönelik olarak tasarlanmış bilgisayar türüdür. Masaüstü, dizüstü ve tablet bilgisayarlar kişisel bilgisayarlara örnek olarak gösterilebilir. 

Kişisel bilgisayarlar 3 ana bölümden oluşur: 

1. Girdi Ünitesi: Bir bilgisayar donanımı dış ortamdan bilgisayara veri girişi sağlamak için kullanılıyorsa girdi birimi olarak adlandırılır. 
  1. a. Klavye: Klavye bilgisayarın en önemli giriş ögesidir. Üzerinde harfler, rakamlar, simgeler ve bazı işlevleri bulunan tuşlar vardır. Türkçe için iki farklı tuş düzenlemesi vardır: F ve Q klavye. Klavyedeki her tuşa iki kod atanmıştır. (Hex kodu) Tuşa basınca oluştur kodu, tuşa basmayı bırakınca ise bitir kodu devreye girer. 
  1. b. Fare (Mouse): Hareketleri bilgisayar ekranındaki imlecin hareketlerini kontrol eden bilgi giriş aygıtı. Modeline göre üzerinde bir ve birden fazla tuş ve tekerlek bulunabilir. Fare, el hareketlerini mekanik, LED'li optik veya laserli optik gibi yöntemlerle algılayabilir. Elde ettiği bilgileri ise bilgisayara kablo, kızılötesi, radyo dalgalar veya bluetooth ile aktarabilir.
  1. c. Tarayıcı: Bir resmi, yazılı belgeyi, el yazısını veya bir objeyi analiz ederek sayısal ortama aktaran araç. 
  1. d. Mikrofon: Ses dalgalarını elektriksel titreşimlere dönüştüren, elektroakustik bir cihazdır. Bütün mikrofonlar, ses dalgalarına tepki gösteren diyafram ya da benzeri bir elemana sahiptir. Mikrofona gelen ses dalgaları diyaframa çarpar ve ses basıncındaki değişikliklere göre diyafram içe veya dışa doğru hareket ederek mekanik titreşim yapar. Bu titreşimler sonucu mikrofonun çıkış uçlarında bir gerilim meydana gelir. 
  1. e. Webcam (Kamera): Bilgisayarlara USB girişi ile bağlanan video aygıtı. Işık basit bir optik düzenekten geçtikten sonra ışık algılayıcı üzerine düşülür. Cihaz içerisinde ya da bilgisayarda işlenen görüntü, program arayüzü ile kullanıcıya ulaşır.  
  1. f. Işık Kalem: Bir bilgisayarın CRT ekranıyla birlikte kullanılan ışığa hassas bir çubuk şeklindeki bilgisayar giriş cihazı. Işık kalemi, katot ışını tüpü elektron ışını tarafından tarandığında yakınlardaki ekran piksellerinin parlaklığının değişimini algılayıp bunun zamanlamasını bilgisayara iletir.

2. İşlem Ünitesi: Üzerinde bilgi kaydedilebilen ve bu kaydedilen bilgilerin okunabildiği birimdir. 
  2. a. Merkezi İşlem Birimi (MİB): Bilgisayarın veri işleyen ve yazılım komutlarını gerçekleştiren birimi. Merkezi işlem birimi aritmetik ve mantıksal işlem yapabilir. Giriş ve çıkış birimleri arasında verilen yazılım ile uygun çalışmayı sağlar. MİB, makine dili denilen, bilgisayarın algılayabileceği işlem kodlarından oluşan düşük seviyeli kodlama sistemi ile çalışır. Aritmetik ve mantıksal işlemleri Aritmetik Mantık Birimi (ALU) aracılığıyla yapar. 
  2. b. Bellek (RAM): İşlemcinin çalıştırdığı programlar ve programın bilgileri bellek üzerinde saklanır. Geçici bir depolama alanıdır, elektrik kesildiği anda üzerindeki bilgiler kaybolur. Bilgilerin kalıcı olarak saklandığı kısım teker(disk)'dir. Belleğe genellikle random access memory (rastgele erişimli bellek) ifadesini kısaltması olan RAM adı verilir. Bunun sebebi bellekte bir konuma rastgele ve hızlı bir şekilde erişebilmemizdir. Ram kapasitesi bilgisayarın hızını etkiler. Kapasitesi ne kadar büyükse bilgisayar o kadar hızlı olur.
  2. c. Salt Okunur Bellek (ROM): Üzerindeki bilgileri kalıcı ya da yarı kalıcı olarak saklayan rastgele erişimli belleklere ROM adı verilir. Bir bilgi RAM'e yüklendiğindeüzerine başka bir veri yazılana veya elektik kesilene kadar bellekte kalır. Bazı uygulamalar içinse veriler hiç değişmez. Bilgisayar oyunları, hesap makineleri, mikrodalga fırınlar üzerindeki kontrol programları gibi değişmeyen programlar ROM'da saklanır. 
  2. d. Sabit disk (Harddisk): Veri depolanması amacı ile kullanılan manyetik kayıt ortamlarıdır. Sabit diskler elektromekanik yapıda olduklarından RAM'lere göre yavaştırlar. Bilgisayarlarda yardımcı ve kalıcı bellek olarak kullanılırlar.
  2. e. Anakart: Bilgisayarın birincil ve en merkezi baskılı devre kartıdır. Tüm donanım birimlerinin takıldığı ve bu birimler arasında iletişimi sağlayan dahili ve en kritik parçadır. Anakart üzerinde yonga seti ve veri yolları bulunur. Birimler bu veri yolları aracılığıyla iletişim kurar. Yonga seti de veri yolları üzerinden geçen verilerin akış trafiğini denetler. 
  2. f. Ekran kartı: Bilgisayarın görüntü vermesini sağlayan birimdir. Harici olarak veya anakart üzerinde yerleşik olarak bulunur. 
  2. g. Ses kartı: Bilgisayarda ses işlevlerini yerine getiren elektronik birim. Temelde bir ses kartının görevi, A/D çevirici yonga aracılığıyla analog ses sinyalini ses kartı girişinden dijitale, dijital ses sinyallerini de ses kartı çıkışında analog sinyallere dönüştürmektir. 
  2. h. Ethernet kartı: Anakart üzerine yerleştirilerek bilgisayar ağında bulunan diğer bilgisayarlarla veri alışverişini sağlamak için kullanılır. 

3. Çıktı Ünitesi: İşlem birileri tarafından işlenen verilerin kullanıcıya aktarılmasını sağlayan birimlerdir.
  3. a. Monitör: Görüntü sergilemek için kullanılan elektronik ya da elektromekanik aygıtların genel adıdır. Bilgisayar ile arasındaki iletişimi ekran kartı sağlar. Yani, monitörden çıkan veri kablosu bilgisayar kasasında ekran kartına bağlanır.
  3. b. Yazıcı: Elektronik ortamdaki grafik ya da metinleri bir kağıt üzerine işleyen alettir. Çoğu yazıcı bilgisayara USB, yazıcı kablosu veya RJ45* ile bağlanır. Bazıları ise direkt hafıza kartından, tarayıcıdan ya da fotoğraf makinesinden de çıktı alabilir.
  3. c. Hoparlör: Elektrik akımı değişimlerini ses titreşimlerine çeviren aygıt. 1920'li yıllarda elektrikli ses dalgalarının kaydedilip yayınlanmasını sağlayan çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalar doğrultusunda, ilk hoparlör 1924-1925 yıllarında yapıldı. Chester W. Rice ve Edward W. Kellogg tarafından yapılan çalışmalar ilk hoparlörü geliştirdi. 

*RJ45: Üzerinde 8 adet metal bağlantı noktası bulunan bağlayıcı. 

Kaynakça: https://tr.wikipedia.org/wiki/Bilgisayar_donan%C4%B1m%C4%B1

https://tr.wikipedia.org/wiki/RJ45


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Özgür Yazılım, Açık ve Kapalı Kaynak Kodlu Yazılım Kavramları

Açık/Kapalı Kaynak Kodlu Yazılımlar, Özgür Yazılım ve bunların etik, güvenlik, maliyet açısından değerlendirmeleri