İşletim Sistemi Nedir?
İşletim sistemi; bilgisayarda çalışan, donanım kaynaklarını yöneten ve türlü uygulama yazılımları için yaygın servisleri sağlayan yazılımlardır. İşletim sistemleri sadece bilgisayar, oyun konsolları, cep telefonları ve web sunucularında değil; arabalarda, beyaz eşyalarda hatta kol saatlerinin içinde bile bulunabilir. Örnek olarak; Microsoft Windows, Mac OS X, Linux, Pardus, Android ve iOS örnek verilebilir.
Tek kullanıcılı ve çok kullanıcılı işletim sistemlerinin farkı nedir?
Tek kullanıcılı işletim sistemlerinde birden fazla kullanıcı işletim sisteminde farklı dosya ve ayarlar ile oturum açamaz. İşletim sistemi oturum açan kullanıcıya göre değişiklik göstermez. DOS ve Windows 98 bu tür işletim sistemlerine örnek verilebilir.
Çok kullanıcılı işletim sistemlerinde, sisteme aynı anda birden fazla kullanıcı erişebilir. Kullanıcılar farklı ayarlar ile ve kişisel dosyaları ile giriş yapabilirler. Windows XP, Unix, Linux bu tür işletim sistemlerine örnek olarak verilebilir.
Grafik ve karakter tabanlı işletim sistemlerinin farkı nedir?
Karakter tabanlı işletim sistemlerinde görsel bir ara yüz bulunmaz.. Komutlar klavyeden girilir. Bu tür işletim sistemlerine DOS, Unix örnek gösterilebilir.
Görsel işletim sistemlerinde görsel bir ara yüz bulunur. Kullanıcı işlemleri görsel öğeler vasıtasıyla gerçekleştirir. Windows, Linux buna örnek olarak gösterilebilir.
Kaynakça: https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0%C5%9Fletim_sistemi
http://ali.pau.edu.tr/2012guz/temelbt/2_i%C5%9Fletim_sistemi_%C3%A7e%C5%9Fitleri.pdf
Comments
Post a Comment